ylapalkki
Meidän Turku - Vårt Åbo ry, s-posti: meidanturku@gmail.com
--->Merkittäviä rakennuksia--->Pinella
sivupalkki sivupalkki sivupalkki

Pinella


Pinellan pylväikkö Aurajoen rannalla, Vanha Suurtorin kupeessa Porthaninpuistossa sijaitseva Pinella on jätetty turkulaiseen tyyliin lahoamaan ja ns. odottaamaan peruskorjausta jo vuodesta 2004 lähtien.

Pinellan restauroimisella alkaa olla jo kiire. Rakennus on 1840-luvulta ja se on toiminut 156 vuotta ravintolana. Ravintolan perusti vuonna 1848 Nils Henrik Pinello. Ravintolan asiakkaina ovat olleet mm. Snellman, Runeberg ja Lönnrot. Pinella

Restauroimisen sijaan käynnistyi asemakaavaprosessi, jossa suojeltujen rakennusten kupeeseen olisi ollut tarkoitus rakentaa lisätilaa. Sittemmin suunnitelmasta luovuttiin ja restauroitu Pinella avattiin 2011. Talon sisustuksesta on käyty kriittistä keskustelua. Pinella

Meidän Turku - Vårt Åbo ry esitti mielipiteenään, että mitään maanpäällistä rakentamista ei tule sallia, sen sijaan maanalainen rakentaminen voidaan mahdollisuuksien mukaan hyväksyä. Yhdistys on tyytyväinen Pinellan restauroinnista, ja toivoo, että korjaamisessa kunnioitettaisiin myös vanhojen rakennusten sisustustyyliä

sivupalkki sivupalkki sivupalkki
Turun puretut talot

Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentin Rauno Lahtisen marraskuussa ilmestynyt mielenkiintoinen kirja "Turun puretut talot".

Turun keskustan vanha rakennuskanta purettiin suurelta osin 1950–70-lukujen modernisaation innossa. Miksi niin kävi? Dosentti Rauno Lahtinen kertoo Turun purkuaallon etenemisestä 1950-luvulta 1980-luvulle, jolloin turkulaiset nousivat vastustamaan kotikaupunkinsa tuhoa. Kirja kuvaa Turun vanhoja katunäkymiä ja kertoo miten hotelli Phoenix, Lindblomin talo, Hamburger Börs ja monet muut turkulaisten muistoissa elävät upeat rakennukset saivat purkutuomion.

Kirja saatavissa hyvin varustetuista kirjakaupoista

 

Yhdistyksen sivustoilla esitellään vain yhdistyksenn toiminnan kannalta merkittäviä rakennuksia, jotka ovat olleet uhattuina kaupunkisuunnittelun eri vaiheissa.

Turun vanhimmat säilyneet rakennukset, linna ja tuomiokirkko ovat keskiajalta ja koko Turun ydinkeskusta-alue Tuomiokirkolta kauppatorille on rakennettu keskiaikaisten arkelogisten jäännösten päälle.Turussa on kuitenkin vielä säilynyt lukuisia rakennuksia 1700-1800-luvuilta, joista osa on edelleen uhattuna.