ylapalkki
Meidän Turku - Vårt Åbo ry, s-posti: meidanturku@gmail.com
--->Merkittäviä rakennuksia
sivupalkki sivupalkki sivupalkki


Merkittäviä rakennuksia


Ortodoksinen kirkko Turku on Suomen vanhin kaupunki ja siksi Turussa on erityistä syytä huomioida vielä jäljellä olevat kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävät rakennukset.

Turun kauppatorin ympäristö on jo liki kokonaan pilattu sinne sopimattomilla uudisrakennuksilla, joten esimerkiksi Engelin suunnittelema ortodoksinen kirkko alkaa olla ympäristöönsä sopimaton - mutta toivottavasti ei kuitenkaan sillä perusteella pureta. Kauppakeskus Hansan kattoa

Kauppatorin ympäristöstä on purettu mm. Turun yliopiston ns. Fenixin talo, Vanha postitalo ja Cygnaeuksen koulu

sivupalkki sivupalkki sivupalkki
Turun puretut talot

Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentin Rauno Lahtisen marraskuussa ilmestynyt mielenkiintoinen kirja "Turun puretut talot".

Turun keskustan vanha rakennuskanta purettiin suurelta osin 1950–70-lukujen modernisaation innossa. Miksi niin kävi? Dosentti Rauno Lahtinen kertoo Turun purkuaallon etenemisestä 1950-luvulta 1980-luvulle, jolloin turkulaiset nousivat vastustamaan kotikaupunkinsa tuhoa. Kirja kuvaa Turun vanhoja katunäkymiä ja kertoo miten hotelli Phoenix, Lindblomin talo, Hamburger Börs ja monet muut turkulaisten muistoissa elävät upeat rakennukset saivat purkutuomion.

Kirja saatavissa hyvin varustetuista kirjakaupoista

 

Yhdistyksen sivustoilla esitellään vain yhdistyksenn toiminnan kannalta merkittäviä rakennuksia, jotka ovat oleet uhattuina kaupunkisuunnittelun eri vaiheissa.

Turun vanhimmat säilyneet rakennukset, linna ja tuomiokirkko ovat keskiajalta ja koko Turun ydinkeskusta-alue Tuomiokirkolta kauppatorille on rakennettu keskiaikaisten arkelogisten jäännösten päälle.Turussa on kuitenkin vielä säilynyt lukuisia rakennuksia 1700-1800-luvuilta, joista osa on edelleen uhattuna.